Borstimplantaten en veiligheid

15 november 2016

De afgelopen weken is in de televisieprogramma's Nieuwsuur en Zorg.nu aandacht besteed aan mogelijke risico's en bijwerkingen van borstimplantaten. Uit recent wetenschappelijk onderzoek komen aanwijzingen dat de implantaten mogelijk voor een groep vrouwen toch niet veilig zijn. De Nederlandse Vereniging voor Plastische chirurgie (NVPC) geeft aan dat studies geen significant verband hebben aangetoond tussen prothesen en klachten.  Er is veel onderzoek gedaan naar borstprothesen, maar daaruit is niet gebleken dat het gebruik onveilig zou zijn en dat er vooralsnog geen reden is om de huidige praktijk aan te passen.

De NVPC onderstreept dat het voor patiënten van groot belang is dat zij zich van te voren goed laten informeren over de mogelijke bijwerkingen van een implantaat. Hiervoor hebben zij een chirurgische bijsluiter opgesteld, die via de onderstaande link te downloaden is. Daarnaast registreren plastisch chirurgen gebruikte implantaten in een landelijk register (DIBR), waar ook zeldzame bijwerkingen geregistreerd worden.

De plastisch chirurgen werkzaam bij Zeelandcare maken gebruik van de borstimplantaten van Natrelle™, ontwikkeld door Allergan. De implantaten uit de Natrelle™ Collectie bestaan onder andere uit een speciale barrièrelaag die ontwikkeld is om siliconenlekken te verminderen. Er wordt ook een unieke textuur gebruikt die werd ontwikkeld om het implantaat op zijn plaats te houden en de hechting aan het weefsel te bevorderen. Het risico op complicaties wordt hierdoor verminderd. Allergan is een van de twee producenten in de wereld die zowel een CE-markering (voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte) als een FDA goedkeuring (Amerikaanse federaal agentschap dat toeziet op de kwaliteit van eten en medicijnen) heeft voor haar borstimplantaten. 

Download: chirurgische bijsluiter borstimplantaten NVPC
Download: informatiebrochure Natrelle™ Collectie

Belangrijk voor u om te weten:

  • Klachten naar aanleiding van overgevoeligheid voor prothesen blijken zeldzaam te zijn, maar komen voor.
  • Als u klachten heeft, raden wij u nadrukkelijk aan een afspraak te maken bij uw plastisch chirurg. Deze afspraak vindt plaats op de verwijzing van uw huisarts, u dient hiervoor dus eerst langs uw huisarts te gaan.
  • Als u na april 2015 geopereerd bent, kunt u bij uw plastisch chirurg informeren of uw borstimplantaat is geregistreerd.
  • Als u uw prothesekaartje heeft, kunt u de serienummers die daar opstaan hier invullen en uitzoeken of uw prothese geregistreerd staat. Er is circa een week vertraging tussen de operatie en de vindbaarheid op de website. Als u na april 2015 bent geopereerd en u staat niet in het register, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg.