Kleine kans op zeldzame lymfeklierkanker bij vrouwen met borstprothesen

9 januari 2018

Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen met een borstprothese een verhoogde kans hebben op een zeldzame vorm van de lymfeklierkanker BIA-ALCL. Dit nieuws is echter geen reden voor paniek, aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Lymfeklierkanker BIA-ALCL komt maar zelden voor en is meestal goed te behandelen.

BIA-ALCL staat voor Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma. Het kan zich ontwikkelen in het lichaamsvocht en/of het kapsel rondom de borstprothese. “Vrouwen met een borstprothese van wie de borst opeens heel groot wordt óf een knobbel hebben in de borst met de prothese, moeten naar hun huisarts, plastisch chirurg of oncologisch chirurg,” aldus Hinne Rakhorst, plastisch chirurg en één van de onderzoekers. “Bij BIA-ALCL ontstaat er vochtophoping rondom de borstprothese. Vandaar een groter wordende borst. Als je hier last van hebt, betekent dit niet meteen dat je BIA-ALCL hebt. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zoals een infectie. Om dit zeker te weten, moet je het altijd laten controleren.”

In Nederland heeft 3,3 procent van de vrouwen tussen de 20 en 70 jaar één of meer borstimplantaten. De cumulatieve incidentie van ALCL in de gehele populatie is 0,35 per miljoen vrouwen van 75 jaar. Bij vrouwen met borstimplantaten loopt dit op tot 82 per miljoen vrouwen van 70 jaar. Concreet betekent dat als 6920 vrouwen een borstimplantaat krijgen, één van hen ALCL krijgt. 

Meer informatie
Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws vragen oproept bij vrouwen met een borstprothese. De NVPC heeft hiervoor een veel gestelde vragen formulier en een voorlichtingsvideo ontwikkeld. Wij raden u aan deze vragen door te nemen en het filmpje te bekijken. (https://www.nvpc.nl/zeldzame_vorm_van_lymfeklierkanker.php?option=333)
 
Wanneer moet u een afspraak maken bij uw plastisch chirurg?
Als een borst met een prothese snel groter wordt of u een knobbel voelt die groter wordt, is het belangrijk dat u hier naar laat kijken door uw huisarts. De huisarts kan u een verwijsbrief geven om een afspraak te maken bij de plastisch chirurg.