Borstimplantaten: veiligheid en risico's

27 november 2018

Volgens onderzoekers in het medische tijdschrift Annals of Surgery na een analyse van de medische data van 100.000 vrouwen met borstprotheses, lopen vrouwen bij wie siliconen-borstimplantaten zijn geplaatst mogelijk een groter risico op enkele ziektebeelden, waaronder huidkanker en enkele auto-immuun en reumatische aandoeningen.

De Amerikaanse keuringsinstantie FDA, die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van borstimplantaten in de VS, is kritisch over het onderzoek en de conclusies.

Standpunt van de FDA

De FDA is en blijft de meest prestigieuze instelling ter wereld op het gebied van de veiligheid van borstimplantaten. Op basis van alle gegevens uit alle onderzoeken die op dit moment beschikbaar zijn, concludeert de FDA het volgende:

Borstimplantaten zijn geen lifetime devices. Houd er rekening mee dat ze vervangen of verwijderd moeten worden. Plaatselijke complicaties kunnen voorkomen: lekkage, kapselvorming. Een heroperatie is dan nodig.

Wel risico op BIA-ALCL, niet op reuma. Er is een verband tussen bepaalde implantaten en BIA-ALCL, een ernstige, maar meestal goed te behandelen aandoening. Er is volgens de FDA echter onvoldoende eensluidend bewijs voor een verband tussen borstimplantaten, reuma en bindweefselaandoeningen.

Standpunt van de NVPC en Inspectie Gezondheidszorg en Jeug (IGJ)

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de IGJ zitten op één lijn. Dit is hun oordeel:

Borstimplantaten zijn veilig, maar er zijn risico’s. Er is een kans op heroperatie voor bv kapselvorming en lekkage. Er is een zeer klein risico op BIA-ALCL (een zeldzame vorm van lymfeklierkanker) en mogelijk op andere zeldzame aandoeningen. Verder onderzoek zal nodig blijven en in uiterste gevallen is het beter om implantaten te verwijderen. Er is geen reden om bepaalde implantaten niet te gebruiken. De NVPC heeft een bijsluiter opgesteld met relevante informatie.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de NVPC:

https://www.nvpc.nl/nieuws_detail.php?nieuws_id=351

Mocht u na het lezen van deze informatie toch nog ongerust zijn, dan kunt u altijd een afspraak maken met één van onze plastisch chirurgen.