Patiënten

Komt u binnenkort voor een behandeling naar Zeelandcare? Op deze pagina vindt u informatie die u als patiënt moet weten. Bijvoorbeeld over hoe u een afspraak kunt maken bij één van onze medisch specialisten. Ook leest u hoe een behandelroute bij Zeelandcare er uit ziet. Van uw eerste contactmoment met Zeelandcare tot de vergoeding van de behandeling door uw zorgverzekeraar. Daarnaast vindt u een overzicht van onze prijzen. Het is belangrijk om als patiënt goed geïnformeerd te zijn. 

De behandelroute

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken bij één van onze specialisten via ons patiënt contact centrum. Dit centrum is dagelijks te bereiken van 08.00 tot 17.30  uur via telefoonnummer 088-19 01 901 of mailadres info@zeelandcare.com. Het is voor de vergoeding van uw behandeling belangrijk dat u in het bezit bent van een verwijsbrief, geschreven door uw tandarts of huisarts.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult stelt de specialist u enkele vragen en kan er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Op deze manier probeert hij de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Vervolgens bespreekt de specialist de medische oplossing voor uw klachten. Ook geeft hij meer informatie over de behandeling. Mocht u iets niet begrijpen, dan kunt u dit gerust in het gesprek laten weten. Uiteraard ligt de keuze altijd bij u en bepaalt u zelf of u de behandeling wilt doorzetten. Het is belangrijk dat u goed voorbereid bent op het gesprek met de specialist. Hieronder volgt een aantal tips voor een goede voorbereiding:

  • Schrijf uw vragen van te voren op, zodat u tijdens het gesprek niets vergeet te vragen.
  • Denk van te voren goed na over wat u precies wilt vertellen.
  • Vraag waar u meer informatie over uw ziekte, het onderzoek of de behandeling kunt vinden.
  • Wilt u na het gesprek nog even nadenken over het vervolg van uw behandeling? U kan de specialist om bedenktijd vragen. 

Wees er ook van verzekerd dat u deze checklist kunt afvinken.

De ingreep

Vaak komt u na het eerste consult terug bij de specialist voor een vervolgonderzoek of een medische ingreep. Deze medische ingreep kan poliklinisch of klinisch worden uitgevoerd. Dit hangt af van de ingreep en of deze onder plaatselijke verdoving of onder narcose gebeurt. Daarbij is het mogelijk dat u enkele dagen opgenomen moet worden na uw operatie.

Wat is een poliklinische behandeling?

Een poliklinische behandeling is een behandeling die zonder verdoving of onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Voor de meeste poliklinische behandelingen kunt u terecht op al onze locaties. Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de receptioniste aan de balie. Zij wijst u de wachtruimte, waar één van onze operatieassistentes u zal ophalen. Specifieke informatie over de behandeling en richtlijnen voor de voorbereiding ontvangt u voor de ingreep van uw behandelend specialist. Bij een poliklinische behandeling mag u dezelfde dag nog naar huis.

Een dagbehandeling of klinische opname

Bij een dagbehandeling wordt u voor maximaal één dag opgenomen. In het geval van een klinische opname verblijft u meestal 2 tot 3 dagen. Operaties waarvoor een dagbehandeling of klinische opname nodig is, vinden meestal plaats op onze locatie in Zierikzee, de Victoriakliniek. Vindt uw operatie in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) of ZorgSaam plaats? Dan ontvangt u aangepaste informatie over uw behandelroute: onderstaande is niet voor u van toepassing.

Voordat uw operatie kan plaatsvinden in de Victoriakliniek, zijn er voorbereidingen nodig. Allereerst vult u een preoperatieve vragenlijst in voor uw operatie. In deze vragenlijst stellen wij u vragen over uw gezondheid, welke medicijnen u gebruikt en of u ergens allergisch op reageert. De ingevulde vragenlijst wordt samen met uw medisch dossier bekeken door de anesthesioloog. Bij onduidelijkheden of verdere vragen neemt hij contact met u op. Als de vragenlijst in goede orde is ontvangen, ontvangt u een bevestiging met daarin de datum en het geplande tijdstip van uw operatie. De dag voor uw opname belt de medisch secetaresse om het precieze tijdstip van uw operatie te bevestigen.

De volgende dag meldt u zich voor uw operatie op het afgesproken tijdstip bij het Buurtzorgpension. In het Buurtzorgpension bereidt de verpleegkundige u voor op de operatie en wordt u naderhand verzorgd. Het Buurtzorgpension ligt een verdieping hoger dan de Victoriakliniek. Het is belangrijk dat u voor uw operatie "nuchter" bent. Dit bekent dat u zich heeft gehouden aan bepaalde voorschriften voor het innemen van voedsel en drank. Deze voorschriften heeft u ontvangen bij uw bevestiging, maar kunt u ook hier teruglezen.

Controle

Enkele weken na de ingreep komt u op controle bij de specialist waardoor u behandeld bent. Eventuele hechtingen worden al eerder verwijderd, dit gebeurt in de meeste gevallen door de operatie-assistent. Tijdens de controle bespreekt u het resultaat van de ingreep. Hierbij heeft u de ruimte om aan te geven of u tevreden bent met het resultaat. Daarnaast zal ook de specialist aangeven of hij het resultaat voldoende vindt. 

Nazorg

Zeelandcare staat voor hoog kwalitatieve en persoonlijke zorg. Deze zorg stopt niet direct wanneer een operatie of ingreep achter de rug is. Nazorg is minstens zo belangrijk als het vooronderzoek en de behandeling. Na een behandeling ontvangt u informatie over richtlijnen tijdens de nazorgprocedure. Ook krijgt u een overzicht van mogelijke complicaties, telefoonnummers in het geval van onzekerheden, vragen of complicaties. De operatie-assistent belt u de dag na de behandeling op en stelt u enkele vragen over de behandeling of ingreep. Deze informatie wordt geregistreerd in het elektronisch patiënten dossier.  Wij horen graag van u hoe u de behandeling bij Zeelandcare heeft ervaren. Dit is voor ons belangrijke informatie om onze zorg continu te blijven verbeteren. Wij vinden het fijn om te weten wat we goed doen. Maar ook verbeterpunten zijn voor ons zeer bruikbare informatie. Uw ervaring met Zeelandcare deelt u met ons via het formulier patiënttevredenheid. 

Noodsituatie

Mocht er na uw ingreep een complicatie voordoen waarvoor u acute zorg nodig heeft, dan kan dit. Zeelandcare heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Hierin is afgesproken dat het ADRZ als achterwacht dient voor de opvang van patiënten van Zeelandcare die bij calamiteiten acute zorg nodig hebben. U kunt in dit geval gewoon naar ons centrale telefoonnummer 088-19 01 901 bellen, ook buiten openingstijden. U krijgt eerst een antwoordmachine. Blijf aan de lijn. U wordt dan automatisch doorverbonden met de receptie van het ADRZ.

Medicatie in eigen beheer

Medicatie in Eigen Beheer (MEB) is een programma dat patiënten in staat stelt zelf hun thuismedicatie te blijven nemen wanneer ze in de Victoriakliniek verblijven. Veel patiënten voelen zich hierdoor onafhankelijker en comfortabeler tijdens hun verblijf in de kliniek. 

Als u in de Victoriakliniek medicatie in eigen beheer gebruikt, continueert u dus gewoon uw eigen thuismedicatie. De verpleegkundigen zullen u zoveel helpen als nodig. Vooraf zal de verpleegkundige met u bespreken wat medicatie in eigen beheer inhoudt. 

Lees meer hierover

Maak kennis met uw specialist

Bent u benieuwd met welke specialist u een afspraak heeft? Op deze pagina vindt u meer informatie over de specialist en het specialisme dat hij of zij uitoefent.

Onze specialisten