Dialyse

Wanneer de nieren beperkt of niet meer werken, kan een patiënt in aanmerking komen voor dialyse. Nieren hebben een belangrijke functie in het lichaam. Ze verwijderen afvalstoffen uit het bloed, regelen de vochtbalans en maken hormonen aan. Door verschillende oorzaken kunnen de nieren slechter gaan werken of volledig uitvallen. Een nierziekte kan een oorzaak zijn. Maar ook kanker, diabetes of bepaalde medicatie kunnen een verminderde werking van de nieren tot gevolg hebben. Als de nieren te slecht of helemaal niet meer werken, hopen zich teveel afvalstoffen in het bloed op en kan het lichaam ziek worden door niervergiftiging. De nierfunctie moet daarom op een kunstmatige manier worden overgenomen. Dit gebeurt door dialyse.

Dialysebehandelingen

Dialyseren kan op twee manieren. Welke manier voor u geschikt is, is afhankelijk van uw medische situatie en persoonlijke voorkeur. Bij hemodialyse is de patiënt aangesloten op een dialysemachine. Deze machine zuivert het bloed van afvalstoffen en verwijdert het overschot aan vocht met behulp van een kunstnier. Dit gebeurt buiten het lichaam van de patiënt. Bij peritoneaaldialyse blijft het bloed in het lichaam. Bij deze methode zuivert het buikvlies het bloed doordat men regelmatig een vloeistof in en uit de buik laat lopen via een katheter, een buisje dat in de buik is geïmplanteerd. Het buikvlies werkt als een filter dat de afvalstoffen en het teveel aan vocht verwijdert.

Een prettige omgeving voor uw behandeling

Dialysebehandelingen zijn ingrijpend. Door de afhankelijkheid van dialyse is het lastig om te werken en moet u uw dag volledig anders inrichten dan voorheen. Daarnaast gaan de behandelingen vaak samen met een speciaal dieet. Een dagje uit of een vakantie is niet meer zo vanzelfsprekend en vereist extra organisatie. Ons team van toegewijde dialyseverpleegkundigen, een maatschappelijk werker en diëtisten hebben vele jaren ervaring in het begeleiden van dialysepatiënten.

U dialyseert bij Zeelandcare in een comfortabele omgeving met deskundige zorg. Elke dialysepatiënt krijgt een eigen verpleegkundige toegewezen. Deze verpleegkundige is op de hoogte van alles dat rondom uw gezondheid speelt en regelt alles wat nodig is voor uw behandeling. Tijdens de dialysebehandeling kunt u televisie kijken op een persoonlijk scherm en heeft u toegang tot het internet. Wij voorzien u van iets lekkers, een soepje en een lunch tijdens uw behandeling.