Couperose/Rosacea

Heeft u last van couperose of rosacea? Dit zijn twee veel voorkomende huidaandoeningen die bij zowel vrouwen als mannen van middelbare leeftijd voorkomen. Couperose en rosacea zijn niet bedreigend, maar kunnen als ontsierend worden ervaren. Bij Zeelandcare worden beide huidaandoeningen behandeld met lasertherapie.

Wat is Couperose?

Couperose is een huidprobleem wat toeneemt in de loop der jaren. Couperose kunt u herkennen aan kleine, gesprongen haarvaatjes (teleangiëctastieën) onder de huid waardoor er een rode blos ontstaat. Dit huidprobleem uit zich voornamelijk op en rondom de wangen en neus. Couperose is vaak erfelijk bepaald, waardoor het moeilijk te voorkomen is. Couperose kan verergeren door weersomstandigheden, aanleg en leefomstandigheden.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. U kunt rosacea herkennen aan rode vlekken (erythemateuze) in het gezicht. Rosacea betekent letterlijk: rood als een roos. Meestal uit rosacea zich op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Bij rosacea zijn er vaak verwijde bloedvaatjes (teleangiëctastieën) of puistjes (papulopustels) te zien. Rosacea komt vaak voor bij mensen met een lichte huidskleur in de leeftijdscategorie van 30 tot 60 jaar. Klachten van rosacea kunnen verergeren door: warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. 

Hoe behandelt onze huidtherapeut rosacea/couperose?

Voorheen werd rosacea vooral behandeld met antibioticakuren. Bij Zeelandcare kiest onze huidtherapeut voor zowel couperose als rosacea voor een laserbehandeling. Het voordeel van de laserbehandeling is dat deze vaak minder bijwerkingen blijken te hebben en soms effectiever zijn. Het kan voorkomen dat de huid na de laserbehandeling rood en geïrriteerd is. In dit geval is het verstandig de huid te koelen, dan vermindert de irritatie vaak al na enkele uren. In sommige gevallen vertoont de huid een zwelling van de ogen of kleine bloeduitstortingen. Hierdoor lijkt het alsof uw huidaandoening verergert, maar dat is niet het geval. Het betekent juist dat de bloedvaatjes beschadigd zijn en snel zullen verdwijnen.

Voor- en nazorg

Vermijd de zon vier weken voor en na de behandeling zoveel mogelijk. Komt u toch in aanraking met de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30. Na de behandeling raden wij u aan niet te sporten, niet naar de sauna te gaan, niet te bukken met het hoofd naar beneden en geen alcohol te drinken tot 7 dagen na de behandeling.

Meer informatie over couperose en/of rosacea

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen over de lasertherapie voor couperose of rosacea, dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaaltarief) of mailadres info@zeelandcare.com