Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke en chronische aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig is verdeeld over het lichaam. De vetophopingen komen bij lipoedeem altijd aan twee zijden van het lichaam voor, bijvoorbeeld op de heupen, billen, dijen, onderbenen, binnenkant van knieën of armen.

Kenmerken van lipoedeem

Het blijven bestaan van de vetophopingen bij gewichtsvermindering is een teken van lipoedeem. Het gewicht neemt dan alleen af op plaatsen waar dit minder aanwezig is. U kunt de volgende klachten ervaren: een pijnlijk en zwaar gevoel in de benen, een koud gevoel in de onderbenen, een gevoelige huid voor druk van buitenaf, een sinaasappelhuid/cellulitis en het snel ontstaan van blauwe plekken.

De oorzaak van lipoedeem

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de precieze oorzaak van lipoedeem is. Hoogst waarschijnlijk spelen erfelijke factoren een rol. De ziekte komt enkel bij vrouwen voor en kan niet worden voorkomen. Over het algemeen ontwikkelt lipoedeem zich net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tot uiting komen tijdens een zwangerschap of tijdens de overgang.

Wat kan onze huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan door middel van een massage met de handen (manuele lymfedrainage) het lymfestelsel stimuleren vocht af te voeren. De zacht pompende manier van masseren stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Wanneer na een periode van behandelingen de vetophoping niet meer verder afneemt, kan er een therapeutische elastische steunkous worden aangemeten. Dit kunt u in het begin vervelend vinden, maar de meeste patiënten ervaren dit al snel als probleemloos.

Wat kunt u zelf doen?

Lipoedeem is een chronische ziekte en kan dus niet verdwijnen. Wel kunnen bepaalde maatregelen er voor zorgen dat klachten verminderen in plaats van verergeren. Een gezonde leefstijl, genoeg beweging, beter gebruik van spieren en het dragen van de elastische steunkousen zijn zaken die u zelf in handen heeft. 

Meer informatie over lipoedeem

Wilt u meer weten over de behandeling van lipoedeem? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaaltarief) of mailadres info@zeelandcare.com.