Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel. Door een storing is het lymfesysteem niet in staat vocht af te voeren. Dit kan al bij de geboorte ontstaan door niet goed aangelegde lymfevaten (primair lymfoedeem). Of er kan later een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren ontstaan door bijvoorbeeld een operatie, trauma of bestraling (secundair lymfoedeem).

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Primair lymfoedeem komt voornamelijk voor in de voeten of benen. Bij secundair lymfoedeem zijn de meest voorkomende plekken de armen en de benen. U kunt lymfoedeem herkennen aan een zwelling van de huid, met een gespannen en moe gevoel in het aangedane gebied of ledemaat.

Hoe behandelt de huidtherapeut lymfoedeem?

De huidtherapeut stimuleert de werking van het lymfesysteem door een manuele lymfedrainage, oftewel een massage met de handen. Door een zachte pompende beweging te maken verhoogt de huidtherapeut de afvoer van het weefselvocht. De behandeling van lymfoedeem is erop gericht de zwelling deels te laten verdwijnen en de pijn te verlichten. Na de behandelperiode wordt er standaard een elastische steunkous aangemeten om het verkregen resultaat te behouden.

Toekomst met lymfoedeem

Lymfoedeem is een chronische aandoening. Om het bereikte resultaat na een behandelperiode te behouden, zal er levenslange begeleiding en controle nodig zijn. Ook is het dus noodzakelijk om periodiek nieuwe elastische steunkousen aan te meten, omdat u deze altijd moet blijven dragen.

Meer informatie over lymfoedeem

Heeft u vragen over de behandeling van lymfoedeem? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaaltarief) of mailadres info@zeelandcare.com.