Wortelpuntbehandeling

Een ontstoken wortelpunt kan veel pijn geven. Vaak is een ontstoken wortelpunt een gevolg van een eerdere behandeling bij de tandarts. Wanneer een gat of vulling te groot wordt en dicht bij de zenuw komt gaat deze dood door irritatie. De tandarts behandelt de dode zenuw door middel van een wortelkanaalbehandeling. Hierbij maakt de tandarts de tand of kies van binnen schoon. Het kan echter voorkomen dat het voor de tandarts onmogelijk is de tand of kies schoon te krijgen. Dit komt in de meeste gevallen door de vorm van het zenuwkanaal. Restanten van de dode zenuw kunnen hierdoor blijven zitten. Deze restanten gaan vaak na enkele jaren ontsteken. Dit noemen we een ontsteking aan de wortelpunt.

Heeft u een ontstoken wortelpunt? Bij Zeelandcare behandelt de kaakchirurg een ontsteking aan de wortelpunt met een wortelpuntoperatie.

Wat kan de kaakchirurg voor u betekenen?

Een wortelpuntbehandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Tijdens de operatie verwijdert de kaakchirurg de wortelpunt om zo het ontstoken weefsel weg te nemen. De kaakchirurg sluit hierna het zenuwkanaal af door een vulling in de wortelpunt aan te brengen. Tot slot hecht de kaakchirurg het tandvlees met oplosbare hechtingen. Deze verdwijnen na ongeveer twee weken vanzelf. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na de wortelpuntbehandeling

Na de wortelpuntbehandeling mag u de eerste vier uur niet eten en geen zeer warme, koude of alcoholhoudende dranken nuttigen. De plaatselijke verdoving verdwijnt na twee tot vier uur. De eerste 24 uur na de behandeling mag u de mond niet schoonspoelen. Na deze eerste dag dient u gedurende een week de mond te spoelen met het voorgeschreven mondspoelmiddel. Schrik niet wanneer u een dikke wang, een blauwgele verkleuring of een verminderde mondopening na de behandeling heeft. Dit zijn normale gevolgen. De gevolgen verdwijnen na drie tot vijf dagen vanzelf. Om de zwelling tegen te gaan kunt u de wang eventueel koelen met een cold pack.

Meer informatie over een wortelpuntbehandeling

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen over de wortelpuntbehandeling? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaal tarief) of mailadres info@zeelandcare.com.