Zenuwwortelbehandeling

De wervelkolom is een opeenstapeling van wervels. Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. Deze zenuwen kunnen gekneld komen te zitten en op deze manier pijn uitstralen. Met behulp van een wortelblokkade schakelt de pijnarts deze pijn uit. Voor deze behandeling kunt u terecht in één van de twee pijncentra van Zeelandcare.

Wat is een wortelblokkade?

Een wortelblokkade is het tijdelijk of langdurig blokkeren van een enkele zenuwwortel. De pijnarts voert de behandeling uit ten hoogte van de nek, borst of onderrug. Bij een tijdelijke blokkade gaat de pijnarts eerst na of de pijn daadwerkelijk via die specifieke wortel verloopt. Vervolgens kan de arts een definitieve blokkade uitvoeren.

Definitieve wortelblokkade

De pijnarts voert een definitieve blokkade uit met behulp van radiofrequente (RF) stroom of Pulsed RF. De behandeling vindt plaats in de dagverpleging. U mag dezelfde dag nog naar huis. De behandeling duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. In totaal bent u minimaal twee uur in het pijncentrum aanwezig.

Bij de behandeling met RF controleert de arts eerst de juiste positie van de naald. Dit gebeurt met een contrastvloeistof. Hierna spuit de pijnarts de RF-stroom door de naald. Zo verwarmt de naald tot maximaal 85°C. De RF-stroom schakelt een deel van de prikkels op deze manier uit. De pijnprikkel wordt zo niet meer doorgegeven aan de hersenen. De zenuw zal hierdoor van gedrag veranderen.

Bij een blokkade met behulp van Pulsed RF wordt gebruik gemaakt van dezelfde soort elektrische stroom. Deze wordt alleen niet continu toegepast, maar gebeurt met kleine stootjes. Op deze manier wordt er een signaal aan de zenuw afgegeven.

Het resultaat van de pijnbehandeling

Bij een tijdelijke blokkade zal het effect al binnen een paar uur optreden, maar ook later weer uitwerken. Het is verstandig handelingen uit te voeren die u anders als pijnlijk ervaart. Dit om te testen of de tijdelijke blokkade werkt. Bij een definitieve behandeling treedt het effect pas veel later op. Mogelijk pas na enkele weken. In een enkel geval zal een aanvullende behandeling nodig zijn.

Meer informatie over de pijnbehandeling

Wilt u meer informatie over pijnbehandeling van zenuwpijn in de wervelkolom? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaaltarief) of mailadres info@zeelandcare.com.