Borstverkleining

Overweegt u een borstverkleining? Wanneer uw borsten te groot zijn in verhouding tot uw verdere lichaamsbouw, kunt u hier aanzienlijk hinder van ondervinden. Lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door het gewicht van borsten zijn rugpijn-, pijn in uw schouders en nekpijn. Onze plastisch chirurgen kunnen een oplossing bieden met een borstverkleining.

Tijdens een eerste consult bespreekt de plastisch chirurg uw klachten en kijkt of een borstverkleinende operatie voor u een uitkomst biedt.

De borstverkleining

U ondergaat de borstverkleining onder narcose. De plastisch chirurg verwijdert allereerst aan de onderzijde van uw borst het huid- en klierweefsel. Hierdoor ontstaat een horizontaal ankerlitteken. Vervolgens trekt de plastisch chirurg een figuurnaad vanaf de tepel recht naar beneden, zodat uw borsten een natuurlijke vorm behouden. Ook door deze handeling ontstaat een litteken. Tenslotte plaatst de plastisch chirurg uw tepelhof hoger. Mocht het nodig zijn wordt uw tepelhof ook verkleind. Hierdoor ontstaat tevens een litteken rondom uw tepel.  

Een techniek die zich kenmerkt door het ontbreken van een litteken in de borstplooi, het horizontale ankerlitteken, is de Lejour-techniek. Beide technieken hebben hun voor- en nadelen. De vorm en grootte van de borsten en de ervaring van de plastisch chirurg spelen een grote rol in de keuze van de techniek. De plastisch chirurg sluit de wonden met oplosbare hechtingen. De gehele operatie, inclusief voorbereiding, duurt ongeveer twee uur.

Na de borstverkleining

Uw borsten zijn na de ingreep verbonden. Onder dit verband komen meestal twee slangetjes vandaan. Dit zijn de drains, die eventueel bloed en wondvocht afvoeren. Wanneer u voldoende bent hersteld, mag u dezelfde dag nog naar huis. Wij raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. U heeft redelijk wat tijd nodig om weer de oude te worden.

Het resultaat van de uitgevoerde borstverkleining is direct zichtbaar. Wel is het resultaat

enigszins vertekend. Dit komt doordat uw borsten gezwollen zijn. In sommige gevallen zijn de borsten ingetaped. Dan kunt u het werkelijke resultaat pas na een week zien. Er kunnen lichte bloeduitstortingen aanwezig zijn. Deze verdwijnen vanzelf weer.

U mag de eerste dagen geen lichamelijke inspanningen verrichten. Al met al duurt het gemiddeld drie weken voordat u de meeste van uw dagelijkse werkzaamheden weer kunt hervatten. Het duurt zes weken voordat u weer kunt gaan sporten of zware lichamelijk arbeid kunt verrichten. Zaken als bukken, tillen en het heffen van de armen boven het hoofd moet in de tussenliggende periode zoveel mogelijk vermijden. 

Waar moet u rekening mee houden?

Tijdens de eerste zes weken na de borstverkleining dient u dag en nacht een beha zonder beugels te dragen. Hiervoor raden wij een goed passende en stevige sportbeha aan. Zorg ervoor dat u deze beha bij heeft op de dag van de operatie. Het is raadzaam deze beha ook na de eerste zes weken bij het sporten te dragen.

Meer informatie over een borstverkleining

Wilt u meer weten over een borstverkleining? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaaltarief) of mailadres info@zeelandcare.com.