Gynaecomastie

Borstcorrectie bij mannen

Niet enkel vrouwen, maar ook mannen hebben borstklierweefsel onder de tepel zitten. Een overmatige ontwikkeling van dit borstklierweefsel geeft aanleiding tot borstvorming bij de man. De medische term hiervoor is: ‘gynaecomastie’.

Wat is de oorzaak?

Deze aandoening ontstaat in de meeste gevallen in de pubertijd. De borstvorming hoeft niet per se aan beide zijde van de borstkas op te treden. Gynaecomastie kan ook aan één zijde voorkomen. Er zijn verschillende oorzaken voor borstvorming bij de man. Waaronder een opstapeling van vetweefsel, een bijwerking van medicijnen of een verandering in de hormoonproductie. Dit onder andere door het slikken van hormonen, een reactie op stofwisselingsveranderingen of borstkanker bij de man.

De gynaecomastie

De plastisch chirurg behandelt u onder narcose. Allereerst maakt de plastisch chirurg een snede onder de tepel. Hierlangs kan de plastisch chirurg het overtollig borstklierweefsel verwijderen. Wanneer dit nodig is, voert de plastisch chirurg ook een liposuctie en/of huidresectie uit. De plastisch chirurg sluit de snede met oplosbare hechtingen. De gehele operatie, inclusief voorbereiding, duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Na de gynaecomastie

Na de ingreep krijgt u direct drukkleding aangetrokken. Deze kleding moet u zelf aanschaffen. Uw borstkas is na de correctie verbonden. Onder zit verband komen meestal twee slangetjes vandaan. Dit zijn drains, die bloed en eventueel wondvocht afvoeren. Als u voldoende bent hersteld, mag u dezelfde dag nog naar huis. Wij raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. U heeft redelijk wat tijd nodig om weer de oude te worden.

Het resultaat van de gynaecomastie is direct zichtbaar. Wel is het resultaat enigszins vertekend. Dit komt doordat onder het verband ook nog drukverband aanwezig is. Ook kunnen er nog lichte bloeduitstortingen zichtbaar zijn.

Tijdens de eerste zes weken na de gynaecomastie dient u dag en nacht de aangeschafte drukkleding te dragen. Wij raden het aan deze drukkleding ook na de eerste zes weken tijdens het sporten te blijven dragen. Al met al duurt het gemiddeld drie weken voordat u de meeste van de dagelijkse werkzaamheden weer kunt hervatten. Pas na zes weken mag u weer gaan sporten of zware lichamelijke arbeid verrichten. Zaken als bukken, tillen, heffen van de armen boven het hoofd moet u in de tussenliggende periode zoveel mogelijk vermijden.

Meer informatie over een gynaecomastie

Wilt u meer weten over een gynaecomastie? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaaltarief) of mailadres info@zeelandcare.com.