Trigger finger

Een trigger finger of snappende finger is een vinger die bij het strekken met een schokje recht wordt. Dit komt vaak voor in de ringvinger of middelvinger, maar soms ook in de duim. Het schokje wordt meestal veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de pees waarmee u de vinger buigt. Soms kan dit ook wijzen op een ontstoken peesschede. Door de verdikking van de pees kan deze niet meer mooi door de peesschede glijden. Hierdoor kunt u de vinger enkel nog met een schokje strekken.

Klachten die gepaard gaan met een trigger finger

In het begin heeft u enkel last van een beetje pijn bij het buigen van de vinger. Bijvoorbeeld als u iets vast wilt pakken. Na verloop van tijd verergert de pijn echter doordat de ontsteking aanhoudt en deze de pees verder verdikt. Op een gegeven moment kan dat de situatie ontstaat dat u de vinger niet meer op eigen kracht kan strekken. U voelt dan bij het strekken een ‘knapje’ en soms heftigere pijn. De orthopedisch chirurg kan de diagnose van een trigger finger eenvoudig stellen aan de hand van een lichamelijk onderzoek.

Hoe behandelt de orthopedisch chirurg een trigger finger?

Als de hapering niet al te ernstig is, probeert de orthopedisch chirurg de ontsteking meestal tot rust te brengen met een injectie in de peesschede. De ingespoten vloeistof is een combinatie van een verdovingsmiddel en een cortisonpreparaat. Dit laatste brengt ontstekingen tot rust.

Wanneer de klachten blijven terugkeren, stelt de arts een kleine operatie voor. Tijdens deze operatie verruimt de orthopedisch chirurg de peesschede. Hierdoor ontstaat weer ruimte voor de verdikte pees. De operatie vindt plaats onder lokale verdoving of verdoving van de gehele arm. De duur van deze operatie is ongeveer 10 minuten.

Na de trigger finger operatie

Omdat het een kleine operatie is, zult u over het algemeen weinig pijn ervaren. Maximaal vier keer 1000 mg paracetamol per dag moet voldoende zijn om de pijn te stillen. U zal de eerste weken na de operatie nog moeite hebben met het stevig vastgrijpen van objecten. Het littekentje zal na ongeveer drie maanden soepel zijn. 

Meer informatie over een trigger finger

Wilt u meer informatie over de trigger finger of hoe deze behandeld kan worden? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088-1901901 (lokaaltarief) of mailadres info@zeelandcare.com.